Ben je zelfstandig ondernemer? Dan heb je vast weleens gehoord van sociaal ondernemen. Dit houdt in dat je streeft naar een manier van ondernemen die een positieve impact heeft op de maatschappij en/of het milieu. Steeds meer bedrijven gaan hier actief mee aan de slag. Als je dit ook overweegt, moet je mogelijk flink wat geld investeren. Daarom houd je de boot misschien af. Zonde, want dit nadeel weegt niet op tegen de vele voordelen van maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Hieronder hebben we er 4 op een rijtje gezet.Â
1. Je kunt ‘gewoon’ winst maken
Ondernemers die niet beter weten, denken vaak dat een sociale onderneming geen winst maakt. Voor sommige bedrijven gaat dit inderdaad op, maar er zijn ook sociale ondernemers die wel ‘gewoon’ winst maken. De winst wordt vaak gebruikt om de missie(s) van het bedrijf te halen. Bij een sociale onderneming worden er alleen wel kaders gesteld voor het winstbeleid en de beloning van het management.
2. Klanten keren terug
De meeste bedrijven dromen van terugkerende klanten. Begrijpelijk, want dit is een teken dat je iets goed doet. Besteed je aandacht aan sociaal ondernemen? Dan is de kans dat klanten terugkeren een stuk groter. Jouw bedrijf laat zien dat je onderneemt met oog voor het milieu en/of de maatschappij en dat kan op goedkeuring van veel mensen rekenen. Dit bezorgt een klant een goed gevoel als hij een aankoop bij jou doet.Â
3. Meer aandacht voor je bedrijf
Staat maatschappelijk verantwoord ondernemen bij jouw bedrijf hoog in het vaandel? Dan voer je ongetwijfeld met enige regelmaat innovaties door. Hierdoor laat je zien dat je continu werkt aan het verbeteren van de impact die jouw bedrijf op de maatschappij en/of het milieu heeft. De kans dat je opvalt bij kranten, tijdschriften en websites is hierdoor een stuk groter. Dit kan ervoor zorgen dat er meer aandacht voor je bedrijf komt in de media. Deze positieve reclame kan je bedrijf uiteindelijk nieuwe klanten opleveren.
4. Je komt in aanmerking voor certificaten
Als jouw bedrijf sociaal onderneemt, wil je dit ongetwijfeld aan de buitenwereld laten zien. Om dit te benadrukken, kun je certificaten aanvragen. Het PSO certificaat is hier een goed voorbeeld van. Met de Prestatieladder Sociaal Ondernemen toon je aan in welke mate jouw bedrijf sociaal onderneemt. Dit wetenschappelijk onderbouwde kwaliteitskeurmerk is in het leven geroepen door TNO. Heeft jouw bedrijf dit keurmerk bemachtigd? Dan weten buitenstaanders direct dat je kansen biedt aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Naast het PSO keurmerk zijn er nog andere keurmerken om sociaal ondernemerschap aan te tonen. Zo kunnen transport- en logistiekbedrijven bijvoorbeeld het keurmerk PayChecked in Transport aanvragen. Hiermee laat je zien dat jij je personeel op de juiste manier beloont en dat de loonadministratie op orde is. Transport en Logistiek Nederland (TLN) heeft dit keurmerk in het leven geroepen na invoering van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS). Hierdoor kan een opdrachtgever aansprakelijk worden gesteld als hun eigen personeel of dat van opdrachtnemers niet op de juiste manier beloond wordt.