• Home
  • /
  • Baby
  • /
  • Een kleine kinderkamer inrichten, zo doe je dat

Een kleine kinderkamer inrichten, zo doe je dat

Laatste Update: september 2024

Is er een kleine op komst? Gefeliciteerd! Er breekt een leuke tijd aan, waarin je ook veel moet regelen. Eén van die dingen is het inrichten van de kinderkamer. Leuk, maar misschien ook een beetje spannend. Je wilt immers de mooiste en beste kinderkamer voor je kleintje.

Niet iedereen heeft een grote kamer om in te richten als kinderkamer. Gelukkig zijn er veel slimme manieren om een kleine kamer toch ruim te laten lijken. We geven je graag een paar handige tips.

Kies een thema

Een kinderkamer inrichten begint met het kiezen van een thema. Dat kan bijvoorbeeld een woonstijl zijn, een onderwerp zoals sprookjes of dieren, of een kleur. Een thema geeft houvast bij het shoppen en inrichten en het helpt je kaderen, zodat je niet overweldigd wordt door de grote hoeveelheid dingen die voor een kinderkamer worden aangeboden.

Weet je nog niet goed welk thema je mooi vindt? Kijk dan eens op internet naar suggesties, of maak een moodboard. Een moodboard kan ook verder in het proces van inrichten goed van pas komen, bij bijvoorbeeld het kiezen van kleuren en meubelen.

Meten is weten

Voordat je meubeltjes gaat kopen is het verstandig op schaal een plattegrond van de kamer te tekenen. Daarop teken je in wat je graag in de kamer wilt hebben. Veiligheid is belangrijk in een kinderkamer. Zorg dus dat je voldoende loopruimte hebt zonder dat je ergens tegen aan stoot. Het laatste dat je wilt is je kindje in de nacht uit de wieg halen om te voeden en slalommend om dingen heen te moeten lopen om bij de deur te komen. Als niet alles in de kamer past, kun je er voor kiezen dingen elders in huis te plaatsen. Een kledingkast op de gang bijvoorbeeld, of de voedingsstoel bij jullie op de slaapkamer.

Houd de vloer vrij

Je krijgt meer bewegingsruimte door te kiezen voor ‘zwevende’ meubelen. Geen staande kast, maar één die aan de muur bevestigd is bijvoorbeeld. Een stoel en commode op pootjes zorgen er ook voor dat je meer ruimte hebt voor je voeten zonder je tenen tegen randen te stoten.

Kies voor praktisch

Het benutten van de muren is slim in een kleine kinderkamer. Een hoge kast in plaats van een lage, brede die zich uitstrekt over de vloer bespaart veel ruimte. En een commode met laatjes doet dienst als kast en als plaats om de luier te verschonen of aan te kleden.

Kies voor lichte kleuren

Lichte kleuren laten een ruimte optisch groter lijken. Donkere kleuren, veel verschillende kleuren en bonte patronen laten een ruimte juist kleiner lijken. Ga voor kleuren die bij het thema passen, of voor een neutrale kleur zoals beige of crème wit. Kies voor lichte tinten en houd de grotere oppervlakken zoals de muren en het plafond neutraal. Kleuraccenten breng je aan met accessoires, zoals leuke muurstickers, knuffels en kussentjes. Ook een paar foto’s in kleurrijke lijstjes aan de muur of op een plank doen het altijd goed.

Ga voor licht

Veel natuurlijk licht in de kamer zorgt ervoor dat deze groter en frisser lijkt. Een groot raam is ideaal. Maar waar licht naar binnen komt, kan ook ongewenst licht naar binnen komen. Zorg dus voor een goede raambekleding die ongewenst licht buiten houdt. Verduisterende gordijnen bijvoorbeeld, of lamellen waarmee je zelf de mate van lichtinval kunt bepalen. Ook belangrijk is dat je de raamdecoratie goed schoon kunt maken, hygiëne in een kinderkamer is immers belangrijk. Verduisterende gordijnen kun je wassen of afnemen met een doek, afhankelijk van het wasvoorschrift, lamellen schoonmaken doe je met een vochtige doek.

augustus 16, 2024

augustus 16, 2024

augustus 16, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>