• Home
  • /
  • Sport
  • /
  • Hoe kies je de juiste yogamat?

Hoe kies je de juiste yogamat?

Laatste Update: september 2024

Als je aan yoga denkt, denk je misschien ook wel aan dat typische matje waarop iemand in een ingewikkelde positie staat in een sereen natuurgebied. Mogelijk raakte je daardoor ook geïnspireerd om de ‘cat pose’ te doen of de ‘downward dog’ oefeningen uit te voeren. Er is alleen zo’n groot aanbod aan yogamatten op de markt. Hoe kies je nu voor jou de beste yogamat uit? Hieronder staan een aantal zaken waar je op kunt letten bij het kopen van een yogamat.

Waarom zou je een yogamat gebruiken?

We leven in een hectische en drukke maatschappij waarin je af en toe kan vergeten te denken aan je mentale en fysieke gezondheid. Uit meerdere onderzoeken is gebleken dat sporten naast de fysieke gezondheid ook positieve effect heeft op het mentale welzijn. Yoga wordt hiermee ook populairder onder de bevolking: het maakt je lichaam soepeler en sterker, maar geeft na afloop ook een rustgevend gevoel. Vaak is het enige dat je voor yoga nodig hebt een yogamat en comfortabele sportkleding. Je kan yoga doen in je slaapkamer, je tuin of zelfs op het strand. Er zijn tal van yoga-oefeningen die je kan leren en daarvoor hoef je niet eens meer naar yogales. Je kunt hier ook gewoon een app voor downloaden en volledig zelfstandig yoga aanleren. Met een yogamat kan je veel kanten op, maar er zijn nog meer type matten verkrijgbaar.

Elke mat heeft net een ander doel

Er bestaan heus niet alleen maar yogamatten. Zo heb je ook fitnessmatten of pilatesmatten die je kan krijgen bij verkopers als Yogashop of Superyoga. Deze matten zijn net iets beter geschikt voor het type oefeningen die je doet. Yoga oefeningen vereisen een betere oppervlaktestructuur, omdat je in de meeste yoga oefeningen voor langere tijd in eenzelfde positie staat en dus goed grip moet kunnen houden. Een fitnessmat is daarentegen gladder, zodat deze makkelijker schoon te maken is na afloop van een flinke zweetsessie. Ook een pilatesmat is doorgaans dikker dan een yogamat. Bij pilates doe je namelijk eerder oefeningen die onder andere je kracht, flexibiliteit en postuur verbeteren.

Extra speciale behoeften

De meeste standaard yogamatten kosten ongeveer rond de 30 euro, maar let niet enkel op de prijs. Besteed ook goed aandacht aan de dikte en het materiaal van de mat. Veel yogamatten zijn gemaakt van PVC, want dit zorgt voor een stevige goede grip waarmee je goed je yogahouding kan vasthouden. Ook de dikte heeft invloed op de grip van je mat. Als je dan een te dunne mat gebruikt, kan je last gaan krijgen van je gewrichten en rug. Je doet namelijk veel oefeningen liggend op de grond en een mat met een goede anti-slip onderlaag is dan cruciaal. Een yogamat van PVC heeft trouwens ook een lange levensduur en zul je jarenlang kunnen gebruiken.

Het type oefeningen bepaalt de mat

Uiteindelijk is het belangrijkste om voor jezelf te bedenken wat voor oefeningen je op je mat wilt uitvoeren. Ben je van plan veel te zweten of juist in een langdurige yogahouding te blijven? Weet je dit allemaal nog niet zeker? Maak je geen zorgen. Je kan al ontzettend veel met een standaard yogamat!

september 17, 2024

augustus 10, 2024

augustus 9, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>