• Home
  • /
  • School
  • /
  • 5 spelletjes die je aan tafel met je peuter kunt spelen

5 spelletjes die je aan tafel met je peuter kunt spelen

Laatste Update: september 2024

Peuters hebben vaak veel energie en een korte aandachtsspanne. Daarom is het een goed idee om ze aan tafel te betrekken bij leuke en leerzame spelletjes. Spelletjes kunnen niet alleen helpen bij het ontwikkelen van hun cognitieve en motorische vaardigheden, maar het is ook een mooie manier om quality time door te brengen. In dit artikel bespreken we vijf eenvoudige en leuke spelletjes die je peuters vanuit hun kinderstoelen kunnen spelen.

1. Memory

Memory is een klassiek spel dat zowel eenvoudig als leerzaam is. Het draait om het vinden van paren door kaarten om te draaien en te onthouden waar ze liggen. Dit spel helpt peuters hun geheugen en concentratievermogen te ontwikkelen. Kies voor een kindvriendelijke versie met kleurrijke plaatjes van dieren, vormen of voertuigen, zodat het voor je peuter visueel aantrekkelijk blijft. Je kunt de moeilijkheidsgraad vereenvoudigen door wat minder paren te gebruiken. Begin bijvoorbeeld met 4 setjes.

2. Bordspel voor kleintjes

Er zijn veel eenvoudige bordspellen die speciaal zijn ontworpen voor jonge kinderen. Denk aan spellen waarbij peuters pionnen verplaatsen op een speelbord of dobbelstenen gooien met kleuren in plaats van getallen. Bordspellen helpen bij het leren van basisvaardigheden zoals beurt nemen, kleuren herkennen en samenwerken. Zorg ervoor dat het spel niet te lang duurt, want de concentratie van peuters kan snel vervliegen.

3. Domino met afbeeldingen

Domino is een eenvoudig en visueel aantrekkelijk spel dat je peuter aan tafel kan spelen. Gebruik een set domino’s met plaatjes in plaats van cijfers, zodat je kind plaatjes kan matchen. Dit helpt bij het verbeteren van het observatievermogen en het ontwikkelen van het visueel geheugen. Het is een rustig spel waarbij je peuter niet snel overweldigd raakt.

4. Puzzelen

Een simpele puzzel kan je peuter urenlang vermaak bieden. Kies voor grote, stevige puzzelstukken met kleurrijke afbeeldingen. Puzzelen helpt bij de ontwikkeling van de fijne motoriek en leert kinderen om problemen op te lossen. Het is ook een geweldig spel om samen te spelen, omdat je je peuter kunt helpen en begeleiden bij het vinden van de juiste stukken.

5. Kleurplaten of tekenen

Kleuren en tekenen zijn ook simpele activiteiten om je peuter aan tafel te laten doen. Het helpt niet alleen bij de ontwikkeling van creativiteit, maar ook bij het verbeteren van de hand-oogcoördinatie. Zorg voor kleurpotloden en kleurboeken die speciaal voor jonge kinderen zijn ontworpen. Je kunt samen tekenen of je peuter de vrijheid geven om zijn of haar creativiteit te uiten.

Er zijn talloze spelletjes die je aan tafel met je peuter kunt spelen. Ze helpen bij de ontwikkeling van verschillende vaardigheden en bieden een mooie gelegenheid om samen quality time door te brengen.

oktober 11, 2024

oktober 9, 2024

september 25, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>