• Home
  • /
  • Activiteiten
  • /
  • Welke verschillende manieren van goederentransport zijn er?

Welke verschillende manieren van goederentransport zijn er?

Laatste Update: september 2024

Als je denkt aan het transport van goederen dan denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan vrachtwagens. En dat is ook de meest gebruikte vorm van transport. Wereldwijd rijden miljoenen vrachtwagens rond die goederen van A naar B transporteren. Soms over relatief korte afstanden, maar veel vaker is een chauffeur dagen onderweg om zijn vracht af te leveren. Maar er zijn meer vormen van transport voor goederen.

Transport over zee en door de lucht

Grote transporten gaan meestal over het water. Dat gebeurt omdat dit simpelweg de goedkoopste oplossing is. Als je een grote voorraad computerapparatuur wilt exporteren vanuit de VS naar Europa dan ligt het het meest voor de hand om dit per schip te doen. De goederen worden in enorme containers verpakt en in de haven van de eindbestemming verdeeld over transporten over de weg of soms per spoor om naar hun distributeur of eindgebruiker te gaan. Transport van goederen per vliegtuig komt ook voor, maar hier wordt niet zo vaak voor gekozen omdat het vrij kostbaar is. Een pakketje met het vliegtuig mee sturen gebeurt alleen met kleine pakjes met een laag gewicht. Je betaalt immers per gram als je iets verstuurt. Dit is de reden waarom er vroeger ‘luchtpostpapier’ bestond. Flinterdunne velletjes papier die bijna niks wogen.

Transport over de weg is populair

Het is niet zo verwonderlijk dat transport over de weg het vaakst wordt toegepast voor het vervoeren van goederen. Met een vrachtwagen kun je vrijwel overal komen. Een chauffeur van Kuipers Logistics kan zijn vracht als het moet voor de deur afleveren. Daar komt bij dat het relatief snel gaat. Kies je voor vervoer over het water, dan is een container veel langer onderweg. Een vrachtwagen rijdt in een dag een heel stuk Duitsland in. Voordat een vrachtschip zover is zijn we dagen verder. Daar staat wel tegenover dat een boot natuurlijk veel meer tegelijk kan vervoeren. Grote partijen grondstoffen gaan daarom vrijwel altijd op de boot, dit is vele malen goedkoper dan er vrachtwagens mee vol te laden.

Waar kies je voor als je een vracht wilt vervoeren?

Wanneer je als ondernemer een vracht moet vervoeren naar een bestemming in Europa dan wordt er meestal voor vervoer over de weg gekozen. Voor een transport naar een ander werelddeel valt de keuze meestal op zeevracht. Maar ook dan is er eerst transport over de weg of over het spoor nodig om de vracht naar een zeehaven te brengen. Vracht vanuit Nederland gaat meestal naar Rotterdam of Antwerpen. Van daaruit vertrekken dagelijks grote containerschepen die hun bestemming hebben in alle zeehavens van de wereld. Bedrijven die regelmatig transporten naar het buitenland hebben maken meestal een vaste afspraak voor periodieke transporten. Dit scheelt aanzienlijk in de kosten. Bovendien zijn ze op die manier verzekerd van transport en lopen geen risico dat er geen chauffeur of vrachtwagen beschikbaar is.

oktober 9, 2024

september 27, 2024

september 27, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>