Alles wat je moet en wil weten over pasta!

Laatste Update: september 2024

Wij eten thuis veel pasta en Nederlanders zijn er over het algemeen ook zeker dol op. Het leuke aan dit ingrediënt is dat er zoveel verschillende soorten van zijn en immens veel variaties bestaan in de gerechten. Daarom nemen we je in dit artikel graag mee naar de geschiedenis, vormen en andere leuke weetjes over dit veelzijdige stuk eten.

Herkomst

Als je aan pasta denkt, gokken we dat je daarbij ook meteen denkt aan Italië, maar dit heerlijke comfort food stamt al uit de tijd van vóór het moderne Italië. Volgens de legende over pasta, bracht Marco Polo dit ingrediënt mee vanuit zijn reis naar China in de dertiende eeuw. Uit bewijsmateriaal blijkt echter dat pasta al in de eerste eeuw na Christus (!) in Italië voorkwam – bij de Etrusken en Romeinen. Hoewel de pasta uit die tijd eerder werd gebakken dan gekookt, werd het gemaakt van dezelfde harde tarwe als de pasta die we nu kennen. Tegen de veertiende eeuw werd gedroogde pasta populair en verschenen er verschillende pastavormen door de introductie van een nieuwe technologie die het makkelijker maakte om pasta te produceren. Dankzij de lange houdbaarheid werd pasta al snel een hoofdbestanddeel in Italiaanse huishoudens. Toen in de negentiende eeuw tomaten werden ontdekt, in de gekoloniseerde gebieden, en meegenomen naar Europa, waar ze al snel werden gecombineerd met pasta. And the rest is history…!

Soorten pasta

Pasta wordt over het algemeen verdeeld in twee categorieën: vers en gedroogd. Hoewel ze allebei overal verkrijgbaar zijn, denken velen dat verse pasta per definitie beter is. De waarheid is dat beide soorten pasta met dezelfde ingrediënten en aandacht worden gemaakt. Het belangrijkste verschil tussen de twee is dat verse pasta niet houdbaar is. In sommige recepten wordt specifiek om verse pasta gevraagd, maar deze kan eenvoudig worden vervangen door een gelijkwaardige gedroogde pastanoedel. Op eatertainment.nl vind je voor beide varianten en zal je je vingers aflikken aan de hoeveelheid aan keuzes die er bestaan.

Pastavormen

Het zal je misschien verbazen dat er meer dan 300 soorten gedroogde pastavormen zijn! Hoe weet je met zoveel mogelijkheden welke pastavorm geschikt is voor elke pastasaus? En maakt het eigenlijk wel uit? Over het algemeen wil je een buisvormige noedel gebruiken, zoals penne of rigatoni, als je een stevige vleessaus serveert. Hierdoor kunnen de noedels meer van die heerlijke pastasaus opnemen. Lange lintnoedels, zoals pappardelle, zijn ideaal voor het opzuigen van een romige saus zoals de alfredosaus. Pasta in de vorm van een staaf, zoals de traditionele spaghetti, is ideaal voor lichtere bereidingen met olijfolie of tomatensaus die de hele noedel bedekt. Pasta’s met veel spleten, zoals conchiglie, werken het best met grove groentesauzen.

september 16, 2024

september 13, 2024

september 13, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>