Beste DNA afkomst Test [Test 2024]

Laatste Update: Mei 2024

Best Geteste DNA afkomst test

MyHeritage DNA kit

MyHeritage DNA Kit

Met de MyHeritage DNA kit ontdek je binnen een mum van tijd je etnische oorsprong en wordt het mogelijk om nieuwe familieleden te vinden. Met een DNA database van ruim 7 miljoen mensen heeft dit bedrijf de grootste database die er is. Deze test geeft je inzicht in waar je voorouders vandaan kwamen en waar je van afstamt in meer dan 2.114 geografische regio's. De test is gemakkelijk uit te voeren met een wangstrijkje en binnen 4 weken kun je online je resultaten in zien.

We leven in een tijd waarin alles mogelijk is. Dankzij een DNA-afkomst test kan je tegenwoordig zelfs je gehele familiestamboom achterhalen en dieper in de geschiedenis van je eigen afkomst duiken.

Je weet waarschijnlijk wel of je Nederlands bent of bijvoorbeeld Duits of Spaans. Maar je gehele afkomst hoeft niet per sé alleen Nederlands te zijn, dit is ook deels bepaald door de afkomst van bijvoorbeeld je overgroot ouders. 

Maar welke DNA-afkomst test is nu betrouwbaar? En wat is de beste DNA-afkomst test?  Wij gingen op onderzoek uit. Na meerdere aanbieders vergeleken te hebben, zijn dit wat ons betreft de top 5 beste opties in 2024. 


Hoe hebben wij getest?

Om een betrouwbaar advies te geven hebben wij een unieke testmodus ontwikkelt, hierdoor weet je zeker dat je geen miskoop doet!

16

Producten getest

7

Uur onderzoek gedaan

12

 Ervaringen gecheckt

16

Webshops vergeleken


Top 5 Beste DNA afkomst testen

MyHeritage DNA kit

Beste DNA afkomst test
1. MyHeritage DNA kit

23andme

Beste DNA afkomst test voor gezondheid en ziektes
2. 23andMe DNA afkomst test

Beste stamboom DNA afkomst test
3. Ancestry DNA afkomst test

Beste afkomst DNA afkomst test
4. DDC Diagnostics DNA afkomst test

Beste budget DNA afkomst test
5. DNA profiel test


Waar op letten bij het kopen van een DNA afkomst test?

Een DNA afkomst test is dus de perfecte manier om je eigen afkomst te achterhalen en te kunnen zien wie jouw voorouders waren en wat zij deden in hun dagelijks leven. Omdat dit tegenwoordig steeds meer in trek is neemt het aantal aanbieders van zulke testen ook toe.

Dit kan zorgen voor een aardig overweldigend gevoel natuurlijk. Daarom hebben wij zoals beloofd alle punten op een rijtje gezet waar je rekening mee moet houden tijdens het kopen van de beste DNA afkomst test!

Soort DNA test

Het eerste punt is direct ook de belangrijkste. Er zijn namelijk verschillende soorten DNA-afkomst testen. Hierbij zijn er drie verschillende soorten testen te onderscheiden, welke wij allemaal hieronder kort even toelichten.

Autosomale DNA afkomst test

Deze test gaat om de eerste 22 paar chromosomen en kijkt niet naar het 23e paar. Deze test kan afgenomen worden bij zowel mannen als vrouwen omdat het geslachtschromosoom buiten beschouwing wordt gelaten.

Deze test is bedoeld om te achterhalen in welke mate het DNA van andere mensen verwant is aan dat van jou. Hierdoor kan je ongeveer 5 generaties terugkijken.

Y- DNA afkomst test

Vrouwen hebben twee X chromosomen, en mannen een X en Y chromosoom. Deze test kan dus alleen uitgevoerd worden door mannen en laat zien tot welke haplogroep (groep mensen die hetzelfde DNA delen) je behoort aan de kant van je vader. 

X- DNA afkomst test

Deze test in tegenstelling tot het Y- DNA het X- DNA. Hierbij wordt dus gekeken naar het verwantschap aan de kant van je moeder. Deze kan door zowel mannen als vrouwen afgenomen worden.

Grootte database en regio's

Hierbij geldt: hoe groter de database van de website waar je de test wil laten doen: hoe meer resultaten. En hoe meer regio’s een website heeft opgenomen, hoe specifieker. Hierbij is de ene DNA-test iets uitgebreider dan de ander.

Meestal kosten de uitgebreide DNA-afkomst testen ook iets meer, omdat er dus meer informatie is opgenomen in de database. Maak dus voor jezelf de afweging of je dat wil of niet. 

Betrouwbaarheid uitslag

Een autosomale DNA afkomst test kan als een teleurstelling komen. Het kan namelijk zijn dat ze niet meer informatie kunnen verzamelen dan de stamboom die ze al hebben samengesteld. 

Dit heeft ermee te maken dat je maar 6% van je DNA in bezit hebt dat overeen komt met dat van je betovergrootouders. Dat is dan niet meer specifiek genoeg.

Als je meer zekerheid wil, kan je beter kiezen voor een aparte Y- DNA of X- DNA test. Dan is de kans groter dat je uitgebreidere resultaten krijgt.


Wat is de beste DNA afkomst test van 2024? 

Aan de hand van bovenstaande factoren (en natuurlijk nog véél meer) hebben wij uitgebreid onderzoek gedaan. Dit onderzoek heeft plaatsgevonden onder tientallen verschillende DNA-testen, om zo jou te kunnen verzekeren van alleen de allerbeste kwaliteit. 

Veel DNA-afkomst testen gingen erg gelijk aan elkaar op en het was dan ook een zeer spannend onderzoek. Maar na lang wikken en wegen zijn er een paar duidelijke winnaars naar voren gekomen. Ben jij ook benieuwd naar welke DNA afkomst testen in deze top vijf zijn beland?

1. MyHeritage DNA kit

MyHeritage DNA kit

9.3

Eindbeoordeling

Betrouwbaarheid

9.5

Prijs / kwaliteit

9.1

Gebruiksgemak

9.3

De MyHeritage DNA kit is wat ons betreft de beste DNA-afkomst test van 2024. Dit is momenteel de meest betrouwbare DNA test die je kunt kopen. Zo beschikt dit bedrijf over een DNA-database van maar liefst 7 miljoen, geen enkel bedrijf heeft zo'n grote database.

Met deze DNA test ontdek je binnen een mum van tijd waar jouw voorouders vandaan komen. Deze herkomst is namelijk terug te vinden in je DNA. De resultaten van deze DNA test omvatten een etniciteitsoverzicht en identificeren de specifieke groepen waar je van afstamt uit 2.114 geografische regio's.

Verder is deze test gemakkelijk af te nemen via een wangstrijkje, het afnemen van deze test kost slechts 2 minuten. Binnen 4 weken zijn jouw resultaten volledig online in te zien.

Voor deze prijs zijn wij geen beter product tegengekomen. Via deze link bekijk je direct de beste prijs.

Voordelen MyHeritage DNA kit

 • Ontdek je oorsprong in 2.114 regio's
 • Vind nieuwe familieleden op basis van gedeeld DNA
 • Maak je eigen stamboom
 • Eenvoudig af te nemen (kost slechts 2 minuten)
 • DNA test is privé en veilig

Nadelen MyHeritage DNA kit

 • Geen

2. 23andMe DNA afkomst test

23andme

9.2

Eindbeoordeling

Betrouwbaarheid

9.3

Functionaliteiten

9.6

Prijs / kwaliteit

8.8

Ben je nou specifiek geïnteresseerd in de familieziektes die misschien in jouw familie voorkomen en wil je daar meer over weten? Dan is deze test van 23andMe perfect. Deze test geeft je namelijk een compleet beeld van je gezondheid en welke invloed jouw DNA en dat van jouw familie daar op heeft. 

De test is erg specifiek en biedt jou de meest betrouwbare resultaten omdat dit gericht is op puur jouw DNA. Super handig en fijn, en dan weet je ook direct waar je aan toe bent.

Voordelen 23andMe DNA afkomst test

 • Erg betrouwbaar
 • Richt zich op gezondheid
 • Snelle resultaten

Nadelen 23andMe DNA afkomst test

 • Gaat alleen over gezondheid en niet afkomst

3. Ancestry DNA test

8.6

Eindbeoordeling

Betrouwbaarheid

8.5

Gebruiksgemak

8.5

Prijs / kwaliteit

8.7

Wanneer we spreken over de beste DNA-afkomst test mag de Ancestry DNA test natuurlijk niet ontbreken. Wereldwijd is dit een van de bekendste DNA afkomst testen.

De database van Ancestry is iets kleiner dan die van MyHeritage, ook is het product iets duurder. Toch is dit zeker een goede DNA-afkomst test.

Zo ontdek je in meer dan 1800 verschillende regio's waar jouw voorouders vandaan komen. De test is gemakkelijk af te nemen en binnen 4 weken heb je de resultaten binnen.

Kortom, iets duurder dan MyHeritage, maar mag zeker niet ontbreken in deze top 5 beste DNA-afkomst testen van dit moment. 

Voordelen Ancestry DNA test

 • Voorouders ontdekken in meer dan 1800 regio's
 • Volledig veilig kwa privacy
 • Uitgebreide database zorgt voor betrouwbaarheid

Nadelen Ancestry DNA test

 • Prijs aan de hoge kant

4. DDC Diagnostics DNA afkomst test

8.6

Eindbeoordeling

Betrouwbaarheid

9.0

Gebruiksgemak

8.7

Prijs / kwaliteit

8.1

Deze test is uitstekend wanneer jij benieuwd bent naar je afkomst en je je afvraagt of jij bijvoorbeeld wel 100% Nederlands bent of misschien ook een beetje Duits. Deze test werkt erg snel en brengt dit heel specifiek in kaart. 

Voordelen DDC Diagnostics DNA afkomst test

 • Laat je afkomst zien
 • Erg betrouwbaar
 • Snelle resultaten

Nadelen DDC Diagnostics DNA afkomst test

 • Geen stamboom in de resultaten

5. DNA profiel test

7.8

Eindbeoordeling

Betrouwbaarheid

8.4

Gebruiksgemak

7.1

Prijs / kwaliteit

8.0

Heb je nou niet een heel groot budget om te besteden maar wil je graag je DNA profiel in kaart brengen. Dan is deze test wel wat voor jou. De test is één van de goedkoopste testen op de markt en werkt ondanks dat erg goed.

Voordelen DNA profiel test

 • Goed voor klein budget
 • Specifiek
 • Snelle resultaten

Nadelen DNA profiel test

 • Geen stamboom in resultaten

Veelgestelde vragen:

ℹ Hoeveel DNA testen hebben jullie getest?

Wij willen een zo compleet mogelijk beeld geven. Voor dit onderzoek en deze review hebben we dan ook meer dan 10 soorten DNA testen getest. Op basis hiervan hebben we 5 producten geselecteerd die tot de beste behoren. 

Waar hebben jullie de DNA testen op beoordeeld?

Om te bepalen wat de beste DNA testen op dit moment zijn kijken we naar verschillende aspecten. We kijken naar prijs, kwaliteit, functies en beoordelingen van andere gebruikers. 

Hoe betrouwbaar zijn jullie reviews?

Het ene product is het andere niet. Daarom doen we altijd voordat we beginnen met testen een productonderzoek om te bepalen wat gebruikers belangrijk vinden en wat de trends zijn binnen dit product. In elk product zit een minimum van 6 uur productonderzoek. 

mei 28, 2024

mei 23, 2024

mei 23, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>