Na een lange dag werken is het heerlijk om ’s avonds thuis lekker te ontspannen. Dit kun je doen door op de bank te liggen, maar een bad nemen is ook een goede optie. Als je een bad met warm water vult, ontspannen je spieren. Lijkt het je heerlijk om te badderen, maar heb je geen bad? Dan wil je er misschien eentje kopen. Op zich geen lastige opgave, want het aanbod is ontzettend groot. Er zijn alleen een aantal valkuilen bij een bad kopen. Wij lichten de grootste 4 hier voor je uit.
1. Je badkamer is niet groot genoeg voor een bad
Voordat je een bad koopt, moet je zeker weten dat deze in je badkamer past. Dit lijkt misschien vanzelfsprekend, maar toch gaat het vaak fout. Een bad kopen zonder dat je de afmetingen van je badkamer weet, is dan ook niet aan te raden. Bepaal van tevoren het liefst waar het bad moet komen en meet de specifieke plek op. Twijfel je of er genoeg ruimte is? Plak de afmetingen van een standaardbad dan eens met (schilders)tape op de grond. Je ontdekt zo snel genoeg of er ruimte is voor een bad in je badkamer of niet.
2. Je kijkt niet naar het materiaal
Omdat baden veel op elkaar lijken, denk je misschien dat ze van hetzelfde materiaal gemaakt worden. Dit is niet het geval. Reden genoeg om hier ook aandacht aan te besteden voordat je een bad koopt. Tegenwoordig wordt er vooral onderscheid gemaakt tussen acryl en solid surface baden. Acryl is licht en goedkoop, maar gevoelig voor krassen. Sollid surface is duurder, maar heeft een strakke uitstraling en is beter in staat warmte vast te houden.
3. Je houdt geen rekening met het leidingwerk
Voor een bad moet het benodigde leidingwerk aanwezig zijn. Je hebt waterleidingen nodig om het bad te kunnen vullen en een afvoer om het bad leeg te laten lopen. Heb je momenteel geen bad in je badkamer? Grote kans dat het leidingwerk niet aanwezig is. Je moet dit eerst (laten) aanleggen voordat je het bad kunt installeren.
Heb je al wel een bad, maar wil je deze vervangen door een vrijstaand bad? Dan moet je de leidingen verleggen. Het bad komt dan immers vrij in de ruimte te staan. Als de waterleidingen nu nog door de muur lopen, moet je ze in de vloer verwerken. De kans is bovendien groot dat je ook de afvoer moet verleggen. Dit moet nauwkeurig gebeuren, want anders kan er een lekkage ontstaan.
4. Je koopt een te klein of te groot bad
Deze vierde en laatste valkuil heeft wederom te maken met de afmetingen van het bad. Dit keer gaat het er alleen niet om of hij in je badkamer past, maar of hij groot genoeg is voor jou. Koop je een te klein bad? Dan kun je er mogelijk niet languit in liggen. Een te groot bad kan op zijn beurt ook niet comfortabel zijn, want je hebt veel minder steun en houvast.