Wijn wordt vaak onderverdeeld op basis van de kleur. Zo kennen we rode wijn, witte wijn en rosé. Denk alleen niet dat alle wijnen met dezelfde kleur ook hetzelfde smaken, want dat is niet het geval. Zo wordt witte wijn bijvoorbeeld weer onderverdeeld in zoet en droog. Wil je witte wijn kopen? Dan is het handig als je weet wat de verschillen zijn. Om je een handje te helpen, hebben we de grootste verschillen hier op een rijtje gezet.
Suikergehalte
Het belangrijkste verschil tussen zoete en droge witte wijn zit in het restsuikergehalte. Bij een Sancerre of andere droge witte wijn worden vrijwel alle natuurlijke suikers uit de druiven omgezet in alcohol. Dit resulteert in een droge, frisse smaak. Bij zoete witte wijn worden niet alle natuurlijke suikers omgezet in alcohol, maar blijft een deel achter in de wijn. Hierdoor krijgt de wijn een zoete, stroperige smaak. De mate van zoetheid hangt af van het restsuikergehalte dat overblijft in de wijn. Hoe meer suiker, hoe zoeter de wijn.
Druivenras
Een tweede verschil tussen zoete en droge witte wijn zit hem in het druivenras. Voor beide wijnen worden immers andere druiven gebruikt. Sauvignon Blanc, Pinot Grigio en Verdejo zijn voorbeelden van druivenrassen waar droge witte wijn van gemaakt wordt. Koop je een zoete witte wijn? Grote kans dat deze gemaakt is van druivenrassen als Riesling, Gewürztraminer, Muscat, Grüner Vetliner of Sémillon.
Alcoholpercentage
Zoete en droge witte wijnen kunnen ook in alcoholpercentage van elkaar verschillen. Zo zit er in droge witte wijn vaak (iets) meer alcohol dan in zoete witte wijn. Hoe dit komt? Doordat bij deze wijn alle suikers worden omgezet in alcohol. Dit is bij zoete witte wijnen niet het geval. Het is overigens niet standaard zo dat zoete witte wijn minder alcohol bevat dan droge witte wijn.
Kleur
Houd je een fles Pouilly Fumé en Riesling naast elkaar? Grote kans dat je kleurverschil ziet. Over het algemeen is de droge witte wijn licht en helder, terwijl de zoete witte wijn juist donker is. In veel gevallen ziet en zoete witte wijn er zelfs wat geelachtig uit. De oorzaak van dit kleurverschil zit hem in het suikergehalte. Een hoger suikergehalte geeft de wijn een intensere kleur.
Serveertemperatuur
Aangezien het hier allebei om witte wijnen gaat, denk je misschien dat je ze op dezelfde temperatuur serveert. Dit is alleen niet het geval, want de ideale serveertemperatuur verschilt. Droge witte wijn kun je het beste serveren op een temperatuur van 7 tot 10 graden. De smaken komen dan het beste tot hun recht. Voor zoete witte wijn is dit het geval bij een tempratuur van 10 tot 12 graden.
Wijn-spijscombinaties
Wil je een witte wijn serveren bij het eten? Kies dan niet lukraak tussen zoet of droog, want niet elke wijn past even goed bij ieder gerecht. Staat er vis, kip of salade op het menu? Dan kun je hier het beste een droge witte wijn bij serveren. Zoete witte wijnen zijn op hun beurt lekker bij pittige gerechten en desserts.

