• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • De heuptas, waarom deze jaren ’90 trend weer helemaal terug is

De heuptas, waarom deze jaren ’90 trend weer helemaal terug is

Laatste Update: april 2025

De heuptas is terug van weggeweest, al dragen we hem nu wel wat anders. Maar hoe is de heuptas eigenlijk ontstaan? En hoe komt het dat deze (en andere jaren ‘90 fashiontrends) ineens weer terug van weggeweest zijn?

De heuptas in de jaren ‘90

Heuptas, fanny pack, buiktas, het zijn allemaal woorden voor dezelfde accessoire, die weer helemaal terug van weggeweest is. Hoewel we de heuptas vooral kennen van de jaren ‘90 (gedragen op de heup), werd deze eigenlijk al eerder populair. Want ook in de jaren ‘80 waren de heuptasjes een grote hit en een gewilde fashiontrend. Met name door het praktische design (net zoals bijvoorbeeld de rugzak) was het een tas die veel werd gebruikt door sporters en bijvoorbeeld op reis. Zelf had ik ook een color blocking heuptasje voor vakanties, destijds nog gevuld met Franse francs. De heuptas werd in 2000 helaas steeds minder populair, maar is intussen weer aan een echte comeback begonnen. Op FannyPack.nl kun je de tofste modellen scoren (voor dames en heren), in verschillende materialen, kleuren en groottes.

De allereerste fanny packs

Een andere benaming voor de heuptas is ook een buideltas en deze benaming ligt dicht bij de herkomst van deze soort tas. Hoewel het natuurlijk niet 100% zeker is, werd de klassieke buideltas al 5.000 jaar geleden gedragen. Met name door Native Americans die deze buideltas gebruikte in plaats van zakken in hun kleding. Ze werden echter niet per se op de heup gedragen, maar ook als buidel rond de nek of pols.

Wat later werden deze buidels gebruikt om te dragen aan de riem, om waardevolle bezittingen te beschermen tegen diefstal. Door de buidel dicht tegen het lichaam te dragen of aan de riem, was het moeilijker voor criminelen om deze af te pakken. Deze soort buideltas werd ook in Europa gebruikt, onder andere door Schotse mannen in een kilt.

Heuptasjes kennen dus een zeer rijke geschiedenis en ontwikkelden zich door het praktische gebruik verder tot sportieve mode accessoires. Zo werd in 1954 een model geshowd in het blad Sports Illustrated, als cadeautje voor ski liefhebbers. Zo bleef de fanny back eigenlijk in gebruik, waarbij veel landen het tasje een eigen benaming gaven.

De moderne heuptas

De moderne heuptas is eigenlijk geen heuptas meer te noemen, aangezien we hem nu niet meer over de heup dragen. Dit is een nieuwe trend die mede verantwoordelijk is voor de comeback van deze tas, onder meer door toonaangevende modehuizen als Gucci en Chanel. Zij begonnen namelijk met de trend om de fanny pack als een crossbody tas te dragen, maar dan een stuk dichter op het lichaam.

Andere redenen voor de populariteit herkennen we van de rijke historie, namelijk de veiligheid en het gemak. Want ook de huidige fanny packs en de manier van dragen zorgen ervoor dat je spullen veiliger zijn dan in bijvoorbeeld een rugtas, maar met een groter comfort dan een klassieke handtas. Kortom, een tijdloze keuze en een tas die ook al ver voor de jaren 90 ontzettend populair was.

april 25, 2025

april 25, 2025

april 25, 2025

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>