• Home
  • /
  • Baby
  • /
  • Hoeveel procent van de ouders gebruikt herbruikbare luiers?

Hoeveel procent van de ouders gebruikt herbruikbare luiers?

Laatste Update: Mei 2024

Alle ouders kennen wel het probleem van de luiers van hun kinderen. Welke soort luiers kies je in de winkel en hoe gooi je ze weg? Je hebt vast al gemerkt hoeveel luiers er elke dag doorheen gaan met een baby. Veel meer dan je van tevoren dacht! Tegenwoordig kiezen daarom steeds meer ouders voor herbruikbare luiers in plaats van wegwerpluiers. Maar hoeveel procent van de ouders is dit precies? Is dit maar een klein groepje of komen er elk jaar steeds meer ouders bij?

De populariteit van herbruikbare luiers

Ken jij de herbruikbare luier al? Dan weet je dat deze luiers geen nieuw concept zijn. De laatste decennia werden wegwerpluiers veel gebruikt vanwege hun gemak, maar de laatste jaren is er een duidelijke trend terug naar herbruikbare luiers te zien. Hoewel er geen exacte recente percentages beschikbaar zijn voor het huidige gebruik van herbruikbare luiers in Nederland, zijn er duidelijke aanwijzingen dat hun populariteit toeneemt.

Ouders worden namelijk steeds milieubewuster en zijn dan ook op zoek naar milieuvriendelijke alternatieven zoals herbruikbare luiers. De wegwerpluiers zorgen jaarlijks voor enorme hoeveelheden afval waardoor de herbruikbare luiers interessanter worden voor veel milieubewuste ouders.

De voordelen

Naast de milieuvriendelijkheid hebben de herbruikbare luiers nog meer voordelen. Een van de meest belangrijke voordelen is de kostenbesparing. De investering is in het begin vrij hoog, maar het blijkt dat op de lange termijn de ouders aanzienlijk minder geld uitgeven dan wanneer ze constant wegwerpluiers moeten kopen.

Daarnaast zijn herbruikbare luiers vaak gemaakt van natuurlijke materialen zoals katoen of bamboe, wat beter is voor de gevoelige huid van baby’s. Dit vermindert het risico op luieruitslag en andere huidirritaties. Ook verminderen de herbruikbare luiers de hoeveelheid afval die naar de stortplaatsen gaan. Een kind gebruikt namelijk gemiddeld tussen de 5.000 en 7.000 wegwerpluiers voordat het zindelijk is. Herbruikbare luiers zijn dus de eerste stap naar een milieubewuste huishouding!

Wat moet je weten over herbruikbare luiers?

Voor ouders die overwegen over te stappen op herbruikbare luiers, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Allereerst is het belangrijk om te begrijpen dat herbruikbare luiers tegenwoordig in verschillende stijlen en maten verkrijgbaar zijn. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een voorgevormde luiers, all-in-one luier en een luier met inleggers.

Ook is het goed om te weten dat herbruikbare luiers ervoor zorgen dat je meer moet wassen. Gelukkig maken de moderne wasmachines en drogers dit steeds eenvoudiger in de meeste huishoudens. Het is ook aan te raden om voldoende luiers aan te schaffen om een rotatiesysteem te kunnen hanteren. Zo heb je altijd een schone luier bij de hand! Daarnaast kunnen herbruikbare luiers in het begin een investering lijken, maar vergeet niet dat je op de lange termijn geld bespaart door niet telkens wegwerpluiers te hoeven kopen.

Tips voor een succesvolle overstap

Begin met het onderzoeken van de verschillende soorten herbruikbare luiers en bepaal welke het beste bij jouw baby past. Kijk welke vorm en materiaal geschikt is zodat je niet met onnodige problemen komt te zitten. Het kan bijvoorbeeld nuttig zijn om met een proefpakket te beginnen, zodat je verschillende types kunt uitproberen voordat je een grotere investering doet.

Stel daarnaast alvast een schema op voor het wassen van de luiers zodat dit een vast onderdeel van je routine wordt. Zo voorkom je dat je zonder schone luiers komt te zitten. Door consistent de herbruikbare luiers te gebruiken, zorg je ervoor dat je een extra stap zet richting een milieubewust huishouden en maak je het jezelf nog gemakkelijker met het verschonen van de luiers.

juni 11, 2024

mei 21, 2024

mei 8, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>