Categorie: Baby
Laatste Update: April 2024

Vanaf welke leeftijd mag een baby eigenlijk in de buggy? Het is een vraag die we vaak voorbij zien komen en om deze reden besloten we hier een artikel aan te wijden.

Buggy’s zijn namelijk super handig. Je klapt ze in en je neemt ze zo mee in de auto, in de trein en zelfs achterop de fiets. Alleen: wanneer kan je kindje er eigenlijk in? Zijn daar handvaten voor aan te wijzen? Het antwoord vind je in dit artikel!

Vanaf leeftijd mag je baby in de buggy?

Er is niet echt een vaste leeftijd waarop een kind in de buggy mag. Het punt waar het om draait is: kan je kindje wel of niet zelfstandig zitten. Dit moment breekt bij elk kind weer op een ander moment aan.

Ook vanaf deze mijlpaal laat je je kleintje overigens nog niet al te lang in een buggy zitten. Er is namelijk veel te weinig steun en voor een klein poosje is dat niet zo erg, maar doe je dat voor langere tijd, dan is dat niet goed voor je kindje.

Als we toch een indicatie willen geven, dan gaan de meeste kinderen vanaf een maand of 10 af en toe in een buggy. Soms is dit wel een beetje schipperen. Er zijn baby’s die absoluut niet meer in de kinderwagen passen en die ook nog niet zelfstandig zitten. In dat geval kies je voor een wandelwagen. Dat is een kinderwagen waarin je kindje ook kan zitten. Deze bieden namelijk veel meer steun dan buggy’s. 

Tot welke leeftijd mag een kind in de buggy?

Buggy’s gebruik je over het algemeen een jaar of vier. Zijn kinderen eenmaal ruim 4 jaar oud, dan zal de buggy niet heel veel meer gebruikt worden. Soms zijn ze dan nog handig om mee te nemen voor het geval dat. Ben je bijvoorbeeld aan het winkelen of een dagje in de dierentuin en is je kleuter het zat, dan is het handig als hij of zij even lekker kan gaan zitten in de buggy. 

Wat is het verschil tussen een buggy en kinderwagen?

Een kinderwagen heeft veel meer vering. Verder is de rugsteun en het gedeelte waar je kindje op zit bij een kinderwagen een stuk steviger. Een buggy is vooral handig voor de wat kortere wandelingen. Er is minder steun en minder vering, maar de buggy is wel makkelijk in gebruik. Je vouwt hem zo op en dankzij het handzame formaat neem je hem zelfs mee achterop je fiets.

Meestal ligt een kindje eerst in de kinderwagen, vervolgens gaat het in de wandelwagen en dan vanaf een jaar of drie komt de buggy aan bod. Kinderen kunnen dan al goed lopen, maar tijdens de lange afstanden komt de buggy goed van pas. 

Welke veiligheidseisen moet ik rekening mee houden bij een buggy?

Zit je kind in de buggy, gebruik dan altijd een veiligheidsgordel of tuigje. Je zoon of dochter is waarschijnlijk al zo groot, dat hij of zij er anders zo uitstapt. En bij jongere kinderen wil je natuurlijk voor de veiligheid sowieso dat ze vastzitten.

Koop je een buggy, neem dan het liefst een model met dichte wielen. Dan loop je namelijk niet het risico dat je kleine uk de vingers erin steekt. Let er verder altijd goed op dat de inklap/uitklap vergrendeling goed vastzit. Tenslotte is het een goede stelregel om de buggy voornamelijk bij korte ritjes te gebruiken. Moet je kind langer zitten, pak dan liever de wandelwagen. 

Veiligheidseisen buggy in een handig overzicht:

  • Altijd tuigje of veiligheidsgordel gebruiken
  • Dichte wielen
  • Inklap/uitklap goed vergrendelen
  • Alleen gebruiken bij korte ritjes

april 2, 2024

maart 27, 2024

maart 12, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>