Zelf wil je je dekbed waarschijnlijk niet missen. Dit slaapt toch een stuk lekkerder dan een losse deken met laken. Krijg je echter een baby, dan koop je geen dekbed. Maar wanneer ga je wel over op een dekbed? Vanaf welke leeftijd is dat veilig genoeg? 

Vanaf welke leeftijd mag een kind met een dekbed slapen?

Je kindje is uit het wiegje gegroeid? Dan heb je nu vast en zeker een ledikantje klaar staan. Hoe maak je dit nu eigenlijk op? Kun je je kleine dreumes een dekbed geven of is dat nog niet veilig op deze leeftijd? Ook voor peuters blijft veilig slapen een aandachtspunt. Niet elke peuter is er al aan toe om onder een dekbed te slapen. Bij kinderen onder de 2 jaar wordt het gebruik van een dekbed afgeraden. Het is het veiligst om baby’s en peuters in een slaapzak te laten slapen. Je weet dan zeker dat ze zich niet los kunnen woelen en dat ze veilig in hun bedje liggen. Vanaf 2 jaar is het voor de meeste kinderen veilig om onder een dekbed te slapen. Let er wel op dat je het dekbed niet dubbelvouwt in de dekbedhoes. Dan kan het snel te warm worden. 

Hebben baby’s een dekbed nodig?

Baby’s hebben zeker geen dekbed nodig. Hoe logisch het ook is om je eigen bed op te maken met een dekbed, bij baby’s is dat zeker niet het geval. Laat je kleintje gewoon heerlijk slapen onder een laken en een deken. En als het warm is alleen onder het lakentje. Is je ukje iets groter, neem dan een slaapzak. Sommige slaapzakken zijn zo warm dat je geen laken en deken nodig hebt, maar anders doe je dat nog over de slaapzak heen. Maar zeker geen dekbedden bij baby’s gebruiken. 

Waarom is een dekbed voor een baby onveilig?

Er zijn een paar redenen waarom een dekbed voor een baby niet veilig is. Allereerst is een dekbed te warm voor baby’s. Er is dan het risico op warmtestuwing. Je moet er niet aan denken dat je kindje oververhit raakt. Daarnaast kun je een dekbed niet zo goed en stevig instoppen als een laken en een deken. Het gevaar is dan zeker aanwezig dat je kleintje onder het dekbed komt te liggen en er zelf niet onderuit weet te komen.

Wat voor dekbed heb je nodig voor je kind?

Je wilt een dekbed aanschaffen voor je kind? Let dan op de volgende punten:

Materiaal

Het gebruikte materiaal voor het kinderdekbed bepaalt voor een groot deel het gewicht en de mate van isolatie. Heeft jouw kindje het snel koud of juist snel warm? Koop een dekbed van dat materiaal dat het beste past bij jouw peuter of kleuter. 

Katoen heeft veel voordelen

Iedereen heeft natuurlijk zo zijn eigen voordelen, maar een katoenen dekbed is voor kinderen vaak erg prettig. Dit materiaal neemt het vocht goed op en een dekbed van katoen is altijd goed in de wasmachine te reinigen. 

Wel of geen allergie

Op deze leeftijd weet je nog niet altijd of je kindje wel of niet allergisch is. Weet je dat al wel, houd daar dan rekening mee als je een dekbedje aanschaft. Bij allergiegevoelige kinderen is een dekbed van katoen of van synthetisch materiaal de beste keuze.

Over de auteur

Tamara

Hoi! Mijn naam is Tamara en sinds een aantal maanden vaste schrijver voor Mutsy.nl. Zelf ben ik moeder van 3 kinderen in de leeftijd tussen 3 en 12 jaar. Ik vind het heerlijk om in mijn vrije tijd te bloggen en mijn ervaringen en tips te delen. Voor vragen kun je altijd contact opnemen.

mei 31, 2022

mei 31, 2022

mei 31, 2022

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>