Vanaf welke leeftijd geef je je kind eigenlijk een hoofdkussen? Dat zijn echt van die vragen waar je tegenaan loopt als je voor het eerst een kindje krijgt. Als volwassene weet je niet beter of je slaapt op een kussen. Overal waar je komt of logeert, ligt er een hoofdkussen voor je klaar. Maar hoe doe je dat met je kind? Baby’s in de wieg hebben sowieso nooit een kussen om hun hoofdje op neer te leggen. Maar vanaf welke leeftijd is dit wel gebruikelijk en gewenst? 

Vanaf welke leeftijd mag een kind een kussen in bed?

Over het algemeen krijgen kinderen vanaf 2 jaar een kussen. Voor die tijd kun je je zoon of dochter beter zonder kussen laten slapen. Zeker bij een baby heeft een kussen geen enkele zin. Het is zelfs gevaarlijk om zo’n klein kindje een kussen in bed te geven. Onder de 2 jaar hebben kinderen nog geen behoefte aan ondersteuning van het hoofd tijdens het slapen. Het hoofd is namelijk nog heel groot in verhouding met de rest van het lijfje. Daarnaast kunnen baby’s zelf het kussen niet wegduwen. Je moet er niet aan denken dat het kindje stikt door een kussen. Onder de 2 jaar dus absoluut nooit een kussen in bed geven. 

Soms gebruiken ouders een tussenstap voordat ze hun peuter een kussen geven. Ze kiezen dan voor een soort verhoging aan het hoofdeind van het bed. Merk je dat je kindje het toch wel erg prettig vindt om het hoofd iets hoger te leggen, dan is dat dus een goede optie. Doe dit echter niet voordat je kind 1,5 jaar oud is. Je maakt deze verhoging door onder het hoeslaken een opgevouwen handdoek neer te leggen. 

Hebben baby’s een kussen nodig?

Baby’s hebben absoluut geen kussen nodig. Hun hoofd is nog zo groot in verhouding met de rest van het lichaam dat het niet om extra ondersteuning vraagt. Ook dreumesen hebben geen behoefte aan een kussen. Rond de leeftijd van 2 jaar merk je vaak dat kinderen interesse krijgen in een hoofdkussen. Soms zeggen mensen wel dat je een baby een kussen moet geven om reflux te voorkomen. Dit is echter niet waar. Een kussen is gevaarlijk en het is ook nog nooit aangetoond dat dit daadwerkelijk helpt tegen zoiets als reflux.

Waarom is een kussen voor een jong kind onveilig?

Een baby kan zich nog niet zelfstandig omdraaien. Daarom is een kussen zeer gevaarlijk en onveilig. Je kleine kindje kan met de neus en de mond helemaal wegzakken in het kussen en is dan zelf nog niet in staat om zich om te draaien of om het kussen weg te duwen. Er zijn kussens op de markt die lucht zouden doorlaten, maar ook die moet je pertinent niet gebruiken. De uitademing van een baby is nog niet krachtig genoeg. 

Hoe zit het met speciale baby kussens?

Fabrikanten bedenken altijd van alles. Zo zijn er ook speciale baby kussens op de markt. Ze zouden geschikt zijn om reflux te voorkomen of om een scheef hoofdje tegen te gaan. Het gaat hierbij om speciale kussentjes of soms rolletjes. Maar ook deze kussens moet je echt niet gebruiken bij een baby. Sowieso zijn losse materialen in het bedje van een baby niet slim. Komt je kindje er met de neus en de mond tegenaan te liggen, dan kan hij zich zelf nog niet omdraaien of het voorwerp wegduwen. 

Over de auteur

Tamara

Hoi! Mijn naam is Tamara en sinds een aantal maanden vaste schrijver voor Mutsy.nl. Zelf ben ik moeder van 3 kinderen in de leeftijd tussen 3 en 12 jaar. Ik vind het heerlijk om in mijn vrije tijd te bloggen en mijn ervaringen en tips te delen. Voor vragen kun je altijd contact opnemen.

april 26, 2023

april 14, 2023

februari 3, 2023

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>