• Home
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Snelle uitleg van een aantal populaire verzekeringen

Snelle uitleg van een aantal populaire verzekeringen

Laatste Update: juli 2024

De wereld van verzekeringen is best ingewikkeld. Zeker als je geen financiële achtergrond hebt, kan het best moeilijk zijn om te begrijpen hoe sommige verzekeringen nu precies in elkaar steken. Als je jezelf hierin herkent, dan is dit artikel iets voor jou. In deze blog vertellen we je namelijk meer over een aantal verzekeringen die veel mensen afsluiten. Lees vooral snel verder!

Woonhuisverzekering

De eerste verzekering die we willen bespreken, is de opstalverzekering. Deze wordt ook wel de woonhuisverzekering genoemd. Hiermee verzeker je – zoals de naam al doet vermoeden – je huis. Iets specifieker: je verzekert je huis en alle dingen die daaraan vast zitten. Denk bijvoorbeeld aan de tuin en de planten die in de tuin staan, zonnepanelen en ramen. Bij schade aan deze zaken kun je een vergoeding krijgen van je verzekeraar.

Bij welke schade kun je een vergoeding krijgen? Dat verschilt per polis en per verzekeraar. Over het algemeen valt in ieder geval schade door storm, inbraak of brand onder de dekking van deze verzekering. Wat in ieder geval niet onder de dekking valt, is schade door achterstallig onderhoud. Sluit je een woonhuisverzekering af, dan is het dus belangrijk dat je je huis netjes blijft onderhouden.

Reisverzekering

Een andere verzekering die veel mensen afsluiten, is de reisverzekering. Zoals de naam al doet vermoeden, is deze verzekering bedoeld voor als je op vakantie gaat. Je bent hiermee verzekerd tegen de kosten van bepaalde gebeurtenissen tijdens je vakantie. Denk bijvoorbeeld aan bagage die zoek raakt of gestolen wordt, of medische kosten door bijvoorbeeld een ziekenhuisopname in het buitenland. Een reisverzekering is vaak ook uit te breiden met een annuleringsverzekering, waarmee je in bepaalde gevallen geld kunt terugkrijgen als je je reis moet annuleren.

Er zijn twee verschillende soorten reisverzekeringen: de doorlopende en de kortlopende variant. Qua dekking verschillen deze twee niet. Het verschil zit hem met name in hoeveel ze kosten en hoe je betaalt. Een kortlopende reisverzekering sluit je af voor een specifieke periode (de tijd dat je op vakantie bent). Je rekent hem in één keer en van tevoren af. De doorlopende reisverzekering betaal je maandelijks en biedt het hele jaar dekking. Ga je regelmatig op vakantie, dan kan een doorlopende reisverzekering voordeliger zijn dan een kortlopende.

Aansprakelijkheidsverzekering (AVP)

De laatste verzekering die we willen bespreken, is de aansprakelijkheidsverzekering, afgekort AVP. Richt je schade aan bij anderen of aan de spullen van anderen? Dan kun je aansprakelijk gesteld worden en verplicht worden om de schade te vergoeden. Bij schade aan spullen, materiële schade, kan schade behoorlijk duur zijn. Maar het is zeker bij schade aan anderen – letselschade – dat de bedragen hoog op kunnen lopen. Met een AVP kan je verzekeraar de schade vergoeden zodat je niet opgezadeld wordt met een levenslange schuld. Om deze reden is het dus sterk aan te raden om een AVP af te sluiten, ondanks dat deze niet verplicht is. Kosten: een paar euro per maand.

juli 10, 2024

juli 8, 2024

juli 8, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>