• Home
  • /
  • School
  • /
  • Speelhuisje opknappen? Bekijk ons stappenplan

Speelhuisje opknappen? Bekijk ons stappenplan

Laatste Update: juli 2024

Heb je een ouder speelhuisje op de kop getikt en wil je het zelf opknappen? Daar zullen je kinderen vast en zeker ontzettend blij mee zijn. En jij ongetwijfeld ook. Hebben ze een eigen huisje om te spelen, dan heb je in huis tenslotte minder rommel.

In een tuinhuisje kun je iets gemakkelijker laten liggen. Verder wordt het vaak echt een eigen domein voor de kinderen waar ze enorm van genieten. Maar eerst moet er iets opgeknapt worden. Hoe ga je aan het werk? Maak gebruik van het handige stappenplan op deze pagina.

Stappenplan speelhuisje opknappen

Stap 1: Speelhuisje schoonmaken

Ga je een houten speelhuisje opknappen, dan is het allereerst belangrijk dat er geen zand of viezigheid meer op het hout zit. Eerst goed schoonmaken dus. Begin grof met een bezem of stoffer en blik. Dan is het meeste vuil al weg. Daarna reinig je het huisje met warm water en een scheutje afwasmiddel. Laat het speelhuis hierna goed drogen.

Stap 2: Het speelhuisje schuren

Nu het speelhuisje goed schoon en droog is, pak je de schuurmachine erbij. Gebruik middelgrof schuurpapier en schuur alle oppervlaktes. 

Stap 3: Stofvrij maken en ontvetten

Na het schuren vind je overal op je speelhuisje stof. Verwijder dit met een bezem, een stoffer en blik of eventueel met de stofzuiger. Is al het houtstof verdwenen, dan kun je het hout gaan ontvetten. 

Stap 4: Ontvetten

Uiteraard moet de verf of beits straks goed kunnen hechten. Ontvetten is daarom onmisbaar. Neem een emmer met warm water en doe daar een scheutje ammonia in. Er zijn eventueel ook speciale ontvetters te koop voor als je liever geen ammonia gebruikt. Met een oude spons neem je het huisje helemaal af. Laat vervolgens het hout weer goed drogen. 

Stap 5: Speelhuisje beitsen

Eerst plak je alles goed af op de plekken waar je geen beits wilt hebben. Neem daarna een kwast en beits het speelhuisje. Laat het daarna weer drogen. De beits zorgt voor een goede bescherming van het hout. 

Stap 6: Speelhuisje verven

Is de beits goed gedroogd, dan ga je eerst weer een ronde schuren. Doe dat nu heel licht. Je veegt daarna het houtstof weg en dan is het tijd om te verven. Overleg met je kinderen wat de uiteindelijke kleur wordt, want het is tenslotte hun huisje. 

Tips voor een leuke inrichting van een speelhuisje

Bij het inrichten van het speelhuisje kun je helemaal losgaan. Er is zoveel leuks te bedenken. Neem tijdens dit proces zeker de kinderen ook mee. Vaak hebben ze ontzettend leuke en creatieve ideetjes. Wat doe je met de vloer? Het is lekker als er ook met blote voeten gelopen kan worden. Leg daarom zeker een mat voor de deur. Dan blijft het binnen zo schoon mogelijk. Rubberen tegels doen het goed op de vloer en misschien plaats je er ook nog een gezellig en zacht buitentapijtje. 

Meubels zijn ook overal te vinden. In de goedkopere winkels, bij de kringloopwinkel of misschien hebben familieleden nog wel iets staan wat ze niet meer gebruiken. 

Denk zeker ook aan gordijntjes voor de ramen. Is er een vensterbank? Waarom zou je daar dan niet gezellig een plantje neerzetten? En hoe leuk is het als er echt een lamp aan het plafond hangt. Laat de kinderen elkaar ook post bezorgen en geef het speelhuisje een huisnummer. Natuurlijk komt er een deurbel, want de gasten mogen niet zomaar ongevraagd binnenstappen. Als laatste is het dan misschien nog leuk om wat aan de muur te hangen. Al dan niet geknutseld of geschilderd door de kinderen zelf. 

mei 23, 2024

januari 15, 2024

januari 12, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>