Tips om veilig buiten te spelen

Laatste Update: Mei 2024

Buiten spelen is heerlijk én gezond. Maar er zijn natuurlijk ook risico’s als je kind zonder jouw toezicht buitenspeelt. Hoe geef je je kind de vrijheid om van buitenspelen te genieten, terwijl je ook de veiligheid in het oog houdt? We geven je 6 tips.

 1: Spreek een speelzone af

Spreek duidelijk af waar je kind mag spelen. Hoe ver mag hij of zij van huis weg? Welke straten zijn toegestaan en welke niet? Je kan het beste zelf even een rondje lopen of fietsen om duidelijk de “grens” van het buitenspeelgebied af te spreken. Zo voorkom je misverstanden.

 2: Verkeersveiligheid en oversteken

Maak ook duidelijke afspraken over oversteken. Kan je kind dit al alleen? Spreek dan af waar je kind mag oversteken.

Is je kind er nog niet klaar voor om alleen over te steken? Zorg dan dat voor je kind duidelijk is dat dit echt niet mag.

 3: Contact met vreemden

Kinderen zijn erg open. Daar kunnen vreemden natuurlijk misbruik van maken. Zorg dat je kind goed weet dat hij of zij niet met vreemden mee mag gaan en niets van vreemden mag aannemen.

Geef je kind extra uitleg met verschillende voorbeelden en scenario’s. Leg bijvoorbeeld uit dat een vreemde ook een geloofwaardig verhaal kan vertellen om het vertrouwen van het kind te winnen. Bijvoorbeeld dat hij of zij dringend hulp nodig heeft. Of door zichzelf voor te stellen als een vriend van papa en dat papa gevraagd heeft om het kind even op te halen.

 4: Wat als er iets aan de hand is?

Maak met je kinderen afspraken over wat te doen als er iets aan de hand is. Bijvoorbeeld een ongelukje, ruzie met andere kinderen of een vreemde die hen lastig valt. Moet je kind direct naar huis komen? Wonen er familie of bekenden in de buurt waar je kind ook heen mag?

 5: Een smartwatch

Het is natuurlijk fijn als je je kind kan bereiken. Maar een telefoon mee naar buiten geven is vaak niet ideaal. De telefoon kan kapot gaan. Of je kind is buiten met de telefoon bezig, in plaats van lekker gezond te spelen.

Een speciale smartwatch kind is hiervoor een goede oplossing. Zo kunnen jij en je kind elkaar makkelijk bereiken.

 6: Een GPS horloge

Nog fijner is een smartwatch met GPS. Een zogeheten GPS horloge kind. Hiermee kan je precies zien waar je kind op dat moment is.

mei 22, 2024

mei 22, 2024

mei 21, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>