Wat is eigenlijk een verzwaringsknuffel? Misschien heb je er nog nooit van gehoord. Toch zijn deze knuffels voor sommige kinderen een regelrechte uitkomst. Het kan ook dat je op zoek ben naar een verzwaringsknuffel voor je zoon of dochter. Dan vind je hier handige informatie over de verzwaringsknuffel of verzwaringsdeken. 

Wat is een verzwaringsknuffel?

Een verzwaringsknuffel is een aantrekkelijke variant op de verzwaringsdeken. Ze zijn speciaal ontwikkeld voor jonge kinderen en heel goed te gebruiken in de klas en thuis. Verzwaringsknuffels worden voornamelijk gebruikt door kinderen die ondersteuning nodig hebben bij hun sensorische informatieverwerking. 

Een verzwaringsknuffel geeft een diepe druk op een bepaald lichaamsdeel. Kinderen die veel behoefte hebben aan bewegen om daar prikkels door te ontvangen, krijgen deze prikkels nu door middel van de knuffel. Kinderen komen zo beter, sneller en gemakkelijker in contact met hun eigen lichaam en dit zorgt voor rust. 

Verzwaringsknuffel of Verzwaringsdeken?

Is voor jouw kind een verzwaringsknuffel of verzwaringsdeken echt een aanwinst? Het kan dan nog lastig zijn om de keus te maken tussen de knuffel of de deken. Is je zoon of dochter overdag heel snel overprikkeld, dan heb je natuurlijk niet zoveel aan een deken. In dat geval kun je beter voor een van de verzwaringsknuffels kiezen.

Dan heb je meteen effect. Spelen de problemen bij jouw kindje meer als hij of zij gaat slapen, dan is een deken de beste keus. Misschien valt je kind aan het einde van een lange dag moeilijk in slaap. Er zijn zoveel prikkels en indrukken die verwerkt moeten worden. Of wellicht voelt je kleintje zich niet helemaal veilig.

Een verzwaringsdeken kan dan enorm helpend zijn. Het zware gevoel op het lichaam van je kind geeft een gevoel van geborgenheid en veiligheid. Er ontstaat een druk waardoor je geestelijk en lichamelijk tot rust komt. Veel kinderen vallen met een verzwaringsdeken een stuk sneller in slaap. Soms is het handig om een kind zowel een verzwaringsdeken als een verzwaringsknuffel te geven. 

Wat voor verzwaringsknuffels zijn er?

Welke verzwaringsknuffels zijn er zoal verkrijgbaar?

  • Manimo verzwaarde dolfijn
  • Manimo verzwaarde hagedis of kikker
  • Manimo verzwaarde schildpad
  • Verzwaarde hond
  • Verzwaarde kat
  • Verzwaarde rups
  • Verzwaarde slang
  • Verzwaarde zeester

Voor welke leeftijd is een verzwaringsknuffel geschikt?

Een verzwaringsknuffel en de leeftijd, is dat nog een thema of maakt dit helemaal niet uit? Op zich is een knuffel voor alle leeftijden geschikt, maar bij deze variant speelt het gewicht natuurlijk een grote rol. Een heel jong kindje geef je geen hele zware knuffel.

Over het algemeen zijn deze knuffels geschikt voor kinderen vanaf een kg tot vier kg. Als vuistregel kun je nemen dat een verzwaringsdeken 10% van het lichaamsgewicht van je kind mag zijn. Bij een knuffel is dat iets anders, want die ligt natuurlijk niet over het hele lichaam verdeeld. Kies dan voor een iets lager gewicht. Kijk je naar kleuters, dan zou je een knuffel van circa twee kilo kunnen nemen.

Over de auteur

Tamara

Hoi! Mijn naam is Tamara en sinds een aantal maanden vaste schrijver voor Mutsy.nl. Zelf ben ik moeder van 3 kinderen in de leeftijd tussen 3 en 12 jaar. Ik vind het heerlijk om in mijn vrije tijd te bloggen en mijn ervaringen en tips te delen. Voor vragen kun je altijd contact opnemen.

november 9, 2022

september 6, 2022

september 5, 2022

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>