Op menukaarten zien we steeds meer gerechten die glutenvrij zijn. Ook supermarkten en bakkerijen hebben vaak glutenvrije producten. Glutenvrij eten is noodzakelijk voor mensen met de diagnose coeliakie (glutenintolerantie). Toch hoor je wel eens dat er ook mensen met andere aandoeningen zijn die zich beter voelen als ze minder gluten eten. Welke groepen hebben precies baat bij het vermijden van producten die gluten bevatten, zoals brood, pasta en gebak?
Doelgroepen voor een glutenvrij dieet
Coeliakiepatiënten krijgen bij het eten van gluten (eiwitten die in tarwe, spelt, rogge en andere granen zitten) een ontstekingsreactie in de dunne darm. Hierdoor ontstaan problemen met het absorberen van voedingsstoffen. Ook in andere gevallen hebben mensen baat bij glutenvrije producten:
– wanneer je lijdt aan glutenovergevoeligheid en daarom snel last hebt van klachten als een opgeblazen gevoel of diarree;
– wanneer je een tarweallergie hebt, wat zich uit in huiduitslag, maag-darmklachten of ademhalingsproblemen;
– bij een deel van de mensen met het prikkelbaredarmsyndroom lijkt glutenvrije voeding klachten als een opgeblazen gevoel of buikpijn te verminderen.
Glutenvrije producten: niet voor iedereen zinvol
Het is niet zo dat glutenvrije voeding voor iedereen gezonder is. Als je niet tot de bovengenoemde groepen behoort, is het niet nodig. Er zijn echter wel wetenschappers die zeggen dat veel mensen in een bepaalde mate glutenovergevoeligheid hebben. Het is in ieder geval voor iedereen verstandig om veel groenten en fruit te eten, want daar haal je namelijk zelfs meer vezels uit dan uit granen. Een gevarieerd dieet is voor iedereen goed, ook wanneer je glutenvrij eet.
Vervangers voor producten met gluten
Wanneer je glutenvrij wil gaan eten, dan is het verstandig om dit in overleg met een arts of diëtist te doen. Je hebt namelijk vervangers nodig van glutenhoudende voedingsmiddelen, zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt die nodig zijn om gezond te blijven. Zo bevatten aardappels en zilvervliesrijst geen gluten, maar wel veel vezels. Glutenvrije brownies en taarten vind je bij diverse lokale bakkerijen. Ook online is glutenvrij gebak te bestellen.
Gemak dient de mens
Voor wie een intolerantie voor gluten heeft of ze gewoon liever niet te veel eet, zijn er gelukkig volop alternatieven. Liefhebbers van brownies kunnen bijvoorbeeld terecht bij Nilsson’s Post. Dit bedrijf stuurt versgebakken lekkernijen per post naar je toe, waaronder volledig lactosevrije en glutenvrije brownies. Deze brownies zijn volgens eigen recept gemaakt en smaken heerlijk.
End Of Article