• Home
  • /
  • Blog
  • /
  • Blog
  • /
  • Waarom doen Frankrijk en Italië het toch zo goed als wijnlanden?

Waarom doen Frankrijk en Italië het toch zo goed als wijnlanden?

Laatste Update: januari 2025

Denken we aan wijn, dan denken we als eerste aan Frankrijk. En daarna waarschijnlijk aan Italië. Er is iets met deze landen dat ervoor zorgt dat we niet zonder hun wijnen kunnen. Maar wat is dat toch? Waarom geven we altijd een voorkeur aan Frankrijk en Italië?

Frankrijk is de specialist

Frankrijk heeft alles mee om lekkere wijnen te maken. Het klimaat is niet te warm, maar juist lekker koel. Dat geeft de wijnen uit de regio’s Bordeaux, Loirevallei, Bourgondië en Champagne een lager alcoholpercentage, een hogere zuurgraad en een lichtere body. Veel mensen vinden dat fijn. Door de populariteit van Franse wijnen, heeft het land een behoorlijke concentratie aan beroemde wijnhuizen, gebieden en druiven gekregen.

Het land biedt een ongekende diversiteit aan wijnen, waardoor het land simpelweg nooit verveelt en altijd iets te bieden heeft. Of het nu gaat om lekker alledaags glas chardonnay of een grootse Touraine wijn. En of je nu een echte wijnliefhebber bent, of gewoon af en toe bij een fijn diner een glaasje drinkt. Een Franse wijn past eigenlijk altijd.

Italië ligt op de loer

Italië heeft, net als de Fransen, een voorliefde voor wijn. Het is dan ook niet gek dat deze twee landen elkaar constant opvolgen. De Italianen besteden van oudsher bijzondere zorg en toewijding aan wijn. Daardoor zien we de wijnen uit dit land nog altijd als ‘bijzonder’, en bovendien gaat het maken van wijn in sommige families van generatie tot generatie.

Dit land heeft een verscheiden klimaat, met veel kou in het noorden en veel warmte in het zuiden. Daar staan de landschappen vol met wijngaarden, waardoor er genoeg te ontdekken valt. Italië is een van de Europese landen met een rijke en lange wijntraditie, en dat gaat nog niet lang niet veranderen. Een lekkere Brunello wijn of juist een klassieke Barolo: we zijn er gek op. Dat heeft mede te maken met het koude klimaat van de Alpen, waardoor de Italiaanse wijnen hun zuurgraad behouden tijdens het rijpen.

Stuivertjes wisselen

Volgens de Internationale Organisatie voor Wijnbouw en Wijnbereiding (OIV) is Italië sinds 2007 elk jaar de grootste wijnproducent ter wereld geweest. Alleen de jaren 2011, 2014 en 2023 waren uitzonderingen. In die jaren was Frankrijk de grootste wijnproducent. En zo wisselen beide landen continu van stuivertje.

Ook landen die minder bekend zijn, azen op de titel. Denk bijvoorbeeld aan China, waar vandaag 11 wijnregio’s zijn waar honderden inheemse druivenrassen groeien. Het zijn interessante tijden voor wijnen, en daar zijn we maar wat blij om. Elke keer komen de producenten weer met een fijne verrassing voor leuke gelegenheden.

januari 16, 2025

januari 15, 2025

januari 15, 2025

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>