Isg is een afkorting die je steeds vaker in straattaal en online gesprekken tegenkomt. De betekenis van isg is “is goed”. Je gebruikt het om aan te geven dat je akkoord bent of iets prima vindt. De afkorting is met name populair onder jongeren op platforms zoals Snapchat, TikTok en WhatsApp.
Je kunt isg bijvoorbeeld als volgt gebruiken in een zin:
“We spreken af om 19:00 op CS.”
“Isg.”
De afkorting past in de trend waarbij jongeren communiceren met zo min mogelijk karakters, zonder dat de boodschap onduidelijk wordt. In het straatbeeld én online zie je steeds meer van dit soort afkortingen opduiken. Zeker nu de zomervakantie eraan komt, zie je bijvoorbeeld in groepschats rond festivals, zomerse ontmoetingen of voetbalwedstrijden steeds vaker dat jongeren reageren met een snelle “isg” om gesprekken kort maar duidelijk te houden.
Wat is de oorsprong van isg?
Isg is ontstaan uit het dagelijkse gebruik van snelle schriftelijke communicatie onder jongeren, vooral via sociale media en berichtendiensten. De afkorting bestaat sinds ongeveer 2020 en begon als onderdeel van de bredere trend om korte afkortingen zoals ‘wf’ (wat vinden), ‘fatu’ (grap) of ‘sws’ (sowieso) te gebruiken.
De term isg won snel aan bekendheid op TikTok en in groepschats onder jongeren. Door invloeden van straattaal, urban cultuur en digitale communicatie zijn dit soort afkortingen haast vanzelfsprekend geworden in informele gesprekken. Inmiddels wordt isg ook breed herkend buiten die jongerencultuur; zelfs leraren, ouders of sportcoaches krijgen de term soms terloops te horen.
Veelgestelde vragen
Wordt isg alleen gebruikt door jongeren?
Vooral jongeren gebruiken isg, maar de afkorting wordt ook steeds vaker door volwassenen opgepikt die actief zijn op sociale media of in contact staan met jongeren.
Is isg ook gangbaar in België?
Ja, jongeren in Vlaanderen gebruiken ook steeds vaker afkortingen als isg, mede doordat ze dezelfde sociale platformen gebruiken als Nederlandse jongeren.
Is er verschil tussen isg en ‘oké’?
Ze betekenen hetzelfde, maar isg wordt vooral gebruikt in snelle, informele online gesprekken; ‘oké’ is iets neutraler.
Zit isg al in het woordenboek?
Nee, op dit moment staat isg nog niet in officiële woordenboeken, maar het wordt wel veel gebruikt in dagelijkse communicatie.
Heeft isg altijd dezelfde betekenis?
Ja, isg betekent standaard “is goed” en wordt bijna altijd gebruikt om akkoord of goedkeuring aan te geven.