Wat is een Bitcoin Ordinals-portemonnee? 

Laatste Update: juli 2024

Bitcoin Ordinals zijn een nieuwe rage in de crypto-community, waarbij iedereen lijkt bezig te zijn met het graveren van hun satoshi’s. Het Ordinals-protocol, geïntroduceerd aan de wereld door blockchain-ontwikkelaar Casey Rodarmor in januari 2023, is een baanbrekende ontwikkeling van het Bitcoin-netwerk. 

Het heeft niet alleen het ecosysteem van Bitcoin uitgebreid en de kracht van NFT’s op Bitcoin ontketend, waardoor een weg wordt vrijgemaakt voor digitale kunst, verzamelobjecten en zelfs digitale eigendommen op de blockchain. Het heeft ook de ontwikkeling van gespecialiseerde Ordinals-opslagoplossingen gekatalyseerd en bestaande crypto-walletproviders gedwongen om hun producten aan te passen om te voorzien in de opslagbehoeften van eigenaren van Bitcoin NFT’s.

Deze gids legt de essentie uit van Ordinals-cryptowallets en geeft een handvol factoren om op te letten bij het winkelen voor een. 

Wat zijn Bitcoin Ordinals? 

Het is niet verstandig om te spreken over Ordinals-portemonnees zonder eerst de betekenis van Bitcoin NFT’s uit te leggen, waarvoor dergelijke opslagplaatsen zijn gecreëerd. Bitcoin Ordinals zijn unieke digitale activa die worden gecreëerd door gegevens op individuele satoshi’s, de kleinste eenheden van Bitcoin, te graveren. Op basis van de Ordinal Theory, die ordinaalnummers toewijst aan satoshi’s, maakt het Ordinals-protocol het graveren van gegevens, zoals tekst, afbeeldingen en video’s, op deze satoshi’s mogelijk. 

Deze gegraveerde satoshi’s, bekend als ordinaalinscripties of digitale artefacten, vertegenwoordigen verschillende activa, waaronder muziek, kunst, video’s en verzamelobjecten. Ze worden rechtstreeks op de Bitcoin-blockchain opgeslagen, waardoor ze onveranderlijk, gedecentraliseerd en censuurbestendig zijn. Digitale artefacten verschillen van traditionele NFT’s, die vaak afhankelijk zijn van off-chain opslag, waardoor ze gevoelig zijn voor centralisatie en censuur. Ordinals-inscripties bieden een inheemse en onveranderlijke oplossing voor digitale eigendom en waardeopslag op de Bitcoin-blockchain.

De Ordinals-markt heeft sinds de lancering in januari 2023 een snelle groei doorgemaakt. Momenteel zijn er meer dan 69 miljoen inscripties, waaronder digitale artefacten en op Ordinals gebaseerde tokens. Dit opkomende ecosysteem opent nieuwe mogelijkheden voor digitale eigendom, handel en waardecreatie op de Bitcoin-blockchain.

Wat is een Ordinals-portemonnee?

Een Ordinals-portemonnee is een variant van een Bitcoin-cryptowallet die het Ordinals-protocol ondersteunt. Deze wallets kunnen worden gebruikt om Ordinals-inscripties op te slaan, te verzenden en te ontvangen, evenals om de gegevens te bekijken die op elke satoshi zijn ingeschreven.

Ordinals-portefeuilles zijn ook uitgerust met Taproot-technologie, waarmee de portemonnee kan interageren met het Ordinals-protocol. Taproot is een softfork-upgrade die de privacy en efficiëntie van Bitcoin verbetert door een nieuw transactietype te introduceren dat een Schnorr-handtekening wordt genoemd. Ordinals-portefeuilles kunnen Taproot gebruiken om inscripties te maken en in te lossen, unieke stukken gegevens die kunnen worden opgeslagen op de Bitcoin-blockchain.

Een ander aspect van Bitcoin Ordinals-portefeuilles is dat ze meestal niet-custodiaal zijn, wat betekent dat de gebruiker de privésleutels in handen heeft en volledige controle heeft over hun digitale artefacten. De meest geavanceerde producten worden ook geleverd met geïntegreerde Bitcoin NFT-marktplaatsen, zodat een gebruiker gemakkelijk zijn satoshi’s kan kopen, verkopen en inschrijven binnen één app.

Hoe kies je een Ordinals-portemonnee?

Aangezien Ordinals-portefeuilles een opkomende trend zijn in de cryptowereld, is het aanbod van producten mogelijk niet zo uitgebreid als je zou willen. Het vinden van de beste opslagoplossing voor je Bitcoin-collectibles vereist wat onderzoek. Hier zijn de belangrijkste factoren waar je op moet letten, zodat je de juiste keuze kunt maken.

Gebruiksvriendelijke interface

Het hele Bitcoin Ordinals- en inscriptiegedoe ziet er voor veel enthousiastelingen complex uit, dus een ideale Ordinals-portemonnee moet een eenvoudige interface bieden waarmee gebruikers gemakkelijk ingeschreven satoshis kunnen bekijken, verzenden en ontvangen. Ongeacht of het een webgebaseerd platform of mobiele applicatie is, een geweldige Bitcoin NFT-portemonnee moet intuïtieve navigatie bieden, waarbij alle functies en functionaliteiten gemakkelijk te vinden en te gebruiken zijn.

Niet-bewarende opslag

Een betrouwbare Ordinals-portemonnee geeft prioriteit aan niet-bewarend eigendom, waardoor u absolute zeggenschap krijgt over uw privésleutels. Deze sleutels, uitgedrukt als een reeks van 12 of 24 woorden, bekend als een zaadzin, dienen als toegangspoort tot uw digitale activa. In tegenstelling tot bewaaroplossingen waarbij uw geld aan derden wordt toevertrouwd, geeft een niet-bewaarportemonnee u de exclusieve verantwoordelijkheid voor de toegang tot en het beheer van uw cryptocurrency, waardoor uw financiële soevereiniteit stevig binnen uw bereik blijft.

Rijk aan functies

Een ander onmisbaar element van een fatsoenlijke Ordinals-portemonnee is de aanwezigheid van meerdere handige functies waarmee iemand gemakkelijk kan communiceren met het enorme Bitcoin-ecosysteem. Met het ideale systeem kunt u:

  • Inscripties opslaan, verzenden en ontvangen,
  • Controleer of je zeldzame satoshis hebt,
  • Toegang tot grote marktplaatsen en gedecentraliseerde apps gerelateerd aan Bitcoin Ordinals.

Marktplaatsintegraties

Het is een slimme zet om te kiezen voor een Ordinals-portemonnee die integraties biedt met de toonaangevende Bitcoin NFT-marktplaatsen, zodat u eenvoudig uw artefacten kunt verhandelen en uw collecties Ordinal-inscripties kunt verrijken.

Fiat-mogelijkheden op de oprit

Om Ordinals te bemachtigen, moet je eerst Bitcoin kopen op Changelly of een vergelijkbaar gerenommeerd crypto-uitwisselingsplatform. Toch maken sommige handige Ordinals-portefeuilles directe in-app-aankopen van Bitcoin met fiatgeld mogelijk. Dit wordt mogelijk dankzij opritfunctionaliteiten. 

De on-ramp-functionaliteit fungeert als een brug door de portemonnee te verbinden met externe fiat-leveranciers om een BTC-aankoop te vergemakkelijken. Met on-ramp-functies kan een gebruiker Bitcoin kopen met zijn lokale geld, zonder de portemonnee-app te verlaten.

Robuuste beveiligingsfuncties

Op het gebied van Bitcoin Ordinals vereist de veiligheid van uw digitale artefacten de grootste zorg. Zoek naar portemonnees die zijn uitgerust met essentiële waarborgen, zoals tweefactorauthenticatie, waarbij een tweede verificatielaag uw account beschermt tegen ongeautoriseerde toegang. Biometrische authenticatie voegt een onfeilbare beveiligingslaag toe, waarbij voor elke transactie uw unieke vingerafdruk of gezichtsscan vereist is. Tijdgevoelige automatische vergrendelingsfuncties beschermen uw geld, terwijl wachtwoorden en pincodes fungeren als de eerste verdedigingslinie tegen potentiële indringers. Het gebruik van deze functies zorgt voor de onwrikbare veiligheid van uw kostbare Ordinals.

Hoe worden Bitcoin-rangtelwoorden opgeslagen?

Bitcoin Ordinals slaan hun inhoud op in het getuigengedeelte van transacties. Deze sectie werd geïmplementeerd via de SegWit-upgrade in 2017, waarbij de transactiestructuur in delen werd verdeeld voor meer efficiëntie. Terwijl het transactiegedeelte de details van de afzender en de ontvanger verwerkt, wordt het getuigengedeelte voornamelijk gebruikt voor handtekeningen. Ordinals maken echter op unieke wijze gebruik van deze ruimte om hun inhoud op te slaan, wat een nieuwe benadering biedt voor gegevensopslag op de Bitcoin-blockchain.

Wat zijn waardevolle Bitcoin Ordinals-portefeuilles?

Hoewel Bitcoin NFT-portefeuilles een jonge industrie zijn, hebben sommige diensten al hoge onderscheidingen ontvangen van de Ordinals-eigenaren:

  • Met Ordinals Wallet kunnen gebruikers hun rangtelwoorden rechtstreeks in de portemonnee bewaren, opslaan en er transacties mee uitvoeren.
  • Xverse Wallet biedt geavanceerde ondersteuning voor rangtelwoorden en stelt gebruikers in staat om met de blockchain te communiceren zonder een volledig Bitcoin-knooppunt te gebruiken.
  • Hiro Wallet maakt veilige opslag, verzending en ontvangst van Bitcoin mogelijk, evenals snelle creatie en opslag van rangtelwoorden met bijschriften. MetaMask kan worden gekoppeld aan Generative XYZ voor het valideren van rangtelwoorden en het garanderen van veilige transacties.
  • OKX Wallet ondersteunt rangtelwoorden van verschillende netwerken, waardoor het voor gebruikers gemakkelijk wordt om transacties uit te voeren en deel te nemen aan het Bitcoin-ecosysteem.

Opgemerkt moet worden dat Ordinals-wallets ook geschikt zijn voor het opslaan van gewone Bitcoins. Je kunt Bitcoin veilig naar een Ordinals-portemonnee sturen, omdat Ordinals op het Bitcoin-netwerk is gebouwd. In feite kunt u Ordinals niet kopen of verzenden zonder Bitcoin in uw portemonnee. Dat is de reden waarom de meeste Ordinals-portemonnees Bitcoin ondersteunen. U kunt Bitcoin bij hen opslaan, verzenden, ontvangen en kopen.

juli 10, 2024

juli 8, 2024

juli 8, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>