• Home
 • /
 • Shoppen
 • /
 • Wat is een Co-Sleeper? Alles wat je moet weten!

Wat is een Co-Sleeper? Alles wat je moet weten!

Laatste Update: Mei 2024

Wat is een co-sleeper? Het is een vraag die bij de redactie van Mutsy regelmatig voorbij zien komen.

Een vraag die we volledig snappen aangezien de co-sleeper nog niet heel lang bestaat. Toch is dit een absolute life-changer die ouders enorm veel tijd, stress en moeite kan schelen.

In dit artikel vertellen we je alles wat jij moet weten over de co-sleeper. We vertellen je wat een co-sleeper is, de voor-en nadelen en hoe je hem gebruikt.

Wat is een co-sleeper?

Een co-sleeper is een speciaal soort babybedje dat ontworpen is om naast het bed van de ouders te staan. Het belangrijkste kenmerk van een co-sleeper is dat één zijde open kan of lager is dan de andere zijden, waardoor het bedje direct naast het ouderlijk bed kan worden geplaatst met de open zijde naar het grote bed gericht.

Dit ontwerp maakt het gemakkelijker voor ouders om ’s nachts dicht bij hun baby te zijn, wat het voeden en troosten vergemakkelijkt, terwijl de baby toch een eigen veilige slaapruimte heeft. Co-sleepers bevorderen de hechting en kunnen bijzonder handig zijn tijdens de eerste maanden na de geboorte. Ze zijn er in verschillende stijlen en maten, passend bij verschillende bedhoogtes en slaapkamerinrichtingen.

Wat zijn de voordelen van een co-sleeper?

Nu je weet wat een co-sleeper precies, vraag je je misschien af: “wat zijn nu de voordelen van een co-sleeper?”. In onderstaande sectie hebben we een opsomming van de belangrijkste co-sleeper voordelen.

 1. Gemak bij nachtvoedingen: Met de baby binnen handbereik, wordt nachtvoeding (borst- of flesvoeding) gemakkelijker en minder storend, wat kan helpen bij het handhaven van een betere slaaproutine voor zowel de ouder als de baby.
 2. Bevordert hechting: Het dicht bij elkaar slapen bevordert de hechting tussen ouder en kind, omdat het meer mogelijkheden biedt voor huid-op-huid contact en interactie.
 3. Veiligheid: Een co-sleeper biedt een eigen veilige ruimte voor de baby, wat het risico op Sudden Infant Death Syndrome (SIDS) kan verlagen in vergelijking met het delen van een bed.
 4. Gemak: Het is makkelijker voor ouders om de baby in de gaten te houden en te reageren op behoeften zoals troosten of luierwissels zonder op te hoeven staan.
 5. Gemoedsrust: Vooral voor nieuwe ouders kan het geruststellend zijn om de baby dichtbij en toch veilig te hebben, wat kan helpen bij het verminderen van angst en stress.
 6. Flexibiliteit: Veel co-sleepers zijn draagbaar of hebben wieltjes, waardoor ze gemakkelijk van kamer naar kamer verplaatst kunnen worden.
 7. Langdurig gebruik: Sommige co-sleepers kunnen worden omgevormd tot een stand-alone wieg of peuterbed, wat hun bruikbaarheid verlengt naarmate het kind groeit.

Deze voordelen kunnen variëren afhankelijk van het specifieke model en de behoeften van het gezin, maar over het algemeen bieden co-sleepers een handige en veilige manier om de nabijheid met de baby te behouden tijdens de slaap.

co-sleeper voordelen

Waar moet ik op letten bij het kopen van een co-sleeper?

Bij het kopen van een co-sleeper is het belangrijk om te letten op de veiligheid en stabiliteit van het product. Zorg ervoor dat de co-sleeper aan de veiligheidsnormen voldoet en gebruik altijd de bijbehorende instructies voor installatie en gebruik.

Hoe installeer en gebruik ik een co-sleeper?

De installatie en het gebruik van een co-sleeper kunnen per merk verschillen. Volg altijd de instructies van de fabrikant voor een veilige installatie en gebruik. Plaats de co-sleeper naast het ouderlijk bed, zorg ervoor dat het goed is bevestigd en dat er geen ruimte tussen het bed en de co-sleeper is waar de baby in kan rollen.

Hoe zorg ik voor de veiligheid van mijn baby in een co-sleeper?

Om de veiligheid van uw baby in een co-sleeper te waarborgen, moet u ervoor zorgen dat er geen kussens, dekens of andere losse voorwerpen in de wieg liggen. Zorg ook voor een stevig matras en plaats de co-sleeper op een stabiele ondergrond. Verder is het belangrijk om de baby altijd op zijn rug te laten slapen en om toezicht te houden tijdens het gebruik.

Welke co-sleeper merken worden aanbevolen?

Er zijn verschillende co-sleeper merken op de markt. Enkele aanraders zijn Chicco, Babybay, SnuzPod, PurFlo en Nuna. Het is altijd aan te raden om reviews en ervaringen van andere ouders te raadplegen voordat u een co-sleeper koopt.

mei 22, 2024

mei 22, 2024

mei 21, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>