• Home
  • /
  • Lifestyle
  • /
  • Wat is een ORV en heb je deze verzekering echt nodig? 

Wat is een ORV en heb je deze verzekering echt nodig? 

Laatste Update: september 2024

Het leven is onvoorspelbaar en dat betekent dat je altijd risico’s loopt. Ondanks dat je deze risico’s nooit helemaal kunt uitsluiten, kun je er wel voor zorgen dat je maatregelen neemt voor het geval waarin je met deze risico’s geconfronteerd wordt. Zo kun je bijvoorbeeld een verzekering afsluiten voor wanneer er brand in je woning is uitgebroken. Met deze polis kun je de schade laten herstellen. Ook voor je auto kun je een verzekering afsluiten zodat wanneer je schade oploopt, je zelf niet voor alle kosten opdraait. Er zijn ook verzekeringen die je afsluit voor het geval je plotseling overlijdt. Dat klinkt misschien vreemd, maar je zult zien dat deze ORV, oftewel de overlijdensrisicoverzekering, veel leed kan voorkomen. 

De garantie dat de vaste lasten betaald kunnen blijven worden

Een ORV sluit je af voor je nabestaanden. Waarom zou je dit doen? Wanneer je een relatie hebt en bijvoorbeeld een huis gekocht hebt, moet je iedere maand de hypotheek betalen. Deze hypotheek is vaak gebaseerd op de inkomens van beide partners. Dat kan betekenen dat wanneer een van beide partners door een overlijden vroegtijdig wegvalt, de ander misschien niet meer de vaste lasten kan betalen. Dat zou betekenen dat deze persoon de woning moet verkopen. Wil je dit voorkomen, dan kun je daar een polis voor afsluiten. De ORV is daarom nadrukkelijk een vangnet voor je partner omdat deze verzekering nabestaanden in staat stelt om de vaste lasten te kunnen blijven betalen. Zijn er kinderen in het spel, dan kan de uitkering van de verzekering ook gebruikt worden om bijvoorbeeld de studiekosten mee te betalen. Zo valt hun toekomst niet ook weg als jij komt te overlijden. 

Hoe ziet deze verzekering er in de praktijk uit? 

Je kunt een ORV op heel veel manieren vormgeven. Dat begint al met de periode die je kiest aangaande de duur van de uitkering. Voor sommige mensen is het voldoende om bijvoorbeeld twee jaar extra geld uitgekeerd te krijgen via hun verzekering, voor anderen is het beter om dit de rest van hun leven te blijven ontvangen. Je kunt ook zelf kiezen hoeveel geld je nabestaande ontvangt. We raden je daarom aan om even goed te kijken naar de noodzakelijke vaste lasten. Hou ook altijd rekening met kosten die je in de toekomst nog moet maken, bereken bijvoorbeeld hoeveel geld je nodig hebt om jullie kinderen te laten studeren. Vervolgens kijk je welke verzekeraar je het beste van dienst kan zijn. Heb je een geschikte partij gevonden, dan stel je een polis op. In dit document geef je aan wie de begunstigde is, dat wil zeggen, wie is degene die het geld ontvangt. Hopelijk hoef je nooit gebruik te maken van deze polis, maar mocht het noodlot toeslaan dan is er een vangnet. 

Je kunt je verzekering eenvoudig zelf online afsluiten 

Wanneer je nog geen overlijdensrisicoverzekering hebt afgesloten, is het goed om hier verandering in te brengen. Voor een laag bedrag per maand kun je veel problemen voorkomen. Bovendien kun je je polis eenvoudig zelf online afsluiten. Kijk even op de site van je verzekeraar en vergeet niet om ook bij andere partijen te kijken. Door goed te vergelijken, kun je tot een goede deal komen met een goede dekking. Kom je er toch niet helemaal uit? Dan kun je ook een afspraak maken met een financieel adviseur. Deze kan samen met jou kijken naar wat je nodig hebt om tot een goede verzekering te komen. 

oktober 17, 2024

oktober 17, 2024

oktober 17, 2024

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>